trekken aan de leiband

Gevolgen van trekken aan de leiband

Een hond die trekt aan de leiband is voor niemand leuk. En een eigenaar die aan de leiband trekt is niet leuk voor de hond.
Maar heb je er al eens bij stilgestaan wat voor gevolgen dit voor je hond kan hebben?

Als je de anatomie van de hond bekijkt, is deze fundamenteel gelijk aan die van ons. Dit wil dus zeggen dat net als bij mensen de nek van een hond een gevoelige plaats is. Op deze plaats bevinden zich de
luchtpijp, het strottenhoofd, de slokdarm, de schildklieren, lymfeklieren en –banen, het tongbeen, wervels en tussenwervelschijven, het ruggenmerg, zenuwbanen, …

En dit is nu net de plaats waar de meeste druk op komt te staan als je hond trekt aan zijn leiband (als hij een halsband draagt).

Wat heeft het trekken aan de leiband als mogelijk gevolgen op lange termijn voor de hond?

  • De huid rond de halsband word door de druk beschadigd en kan haarverlies, irritatie, schuurwonden, … als gevolg hebben.
  • De spieren in de hals van je hond kunnen door overmatige spanning overbelast worden met verkramping en pijn als gevolg. Ook word door sommige beweerd dat overbelasting en spanning van deze spieren voor hoofdpijn kunnen zorgen.
  • De lymfeklieren en banen zijn ook aanwezig in de hals van je hond, als deze beschadigd geraken verzwakt de immuniteit van je hond sterk.
  • Door irritatie kunnen de klieren ook gaan opzwellen wat voor irritatie en pijn kan zorgen.
  • De luchtpijp die samendrukt word en beschadigt kan raken kan belemmering van de ademhaling als gevolg hebben. Vaak kan je dit herkennen aan overmatig hijgen en of een piepend geluid.
  • Door een hoge druk op het strottenhoofd en de slokdarm kan de hond moeilijk slikken of kan het het slikken pijn veroorzaken. Eten word hierdoor een onaangename ervaring.
  • De schildklier is een zeer belangrijk orgaan dat zich in de hals van de hond bevind, net op de plaats waar veel honden hun halsband word gedragen. Dit orgaan zorgt voor hormoonproductie. Regelmatig hoge druk op dit orgaan kan leiden tot onder andere hypergedrag (zeer hoog energieën weinig of geen controle over zichzelf) en hypothyreoïdie (vertraging van lichamelijke en fysieke processen).
  • De trekkracht kunnen leiden tot vervroegde degeneratie van wervels en tussenwervels met artrose en hernia’s tot gevolg. In en sommige gevallen kunnen de wervels zelfs verschuiven en zo het ruggenmerg beschadigen.

En het lijstje kan nog langer !

Als je hond aan de leiband trekt, niet luistert of voor andere problemen zorgt zoek dan hulp van een professionele gedragstherapeut of trainer. Zij kunnen je helpen om het trekken af te leren zonder correcties die voor lichamelijke problemen kunnen zorgen.

Een leiband is een veiligheidsmaatregel, geen stuur!

Wil jij je hond helpen?
Wil jij een aangename wandeling?
Neem contact op met mij en krijg de professionele hulp die jij en je hond verdiend.

Mail naar info@4sanca.be

0
Feed

Schrijf een reactie