trekken aan de leiband

Trekken aan de leiband

Een van de grootste frustraties bij hondeneigenaars: de hond trekt aan de leiband tijdens de wandeling.

De dierenwinkels liggen ondertussen ook al vol met allerlei hulpmiddelen om het trekken tegen te gaan.

Eigenaars krijgen vaak van alle kanten tips en tricks aangereikt door mede hondenliefhebbers om het trekken af te leren.

Toch is het een van de meest voorkomende ongewenst gedrag van de hond!


Heb je je al eens afgevraagd waarom je hond trekt aan de leiband?

Het lijkt mij voor de hond absoluut geen leuke ervaring te zijn, maar toch doen vele het?
De redenen voor een hond die trekt zijn afhankelijk van elk individu, niet elke hond heeft dezelfde reden om te trekken.


 • Ons tempo
  Het natuurlijke tempo van een hond is een draf, en wij gaan meestal op een relaxt tempo wandelen. Ik vraag soms aan de mensen; heeft u al eens naast een oude dame met rollator meegewandeld? Hoe vond u dat? Wat als jij dit elke dag moest doen en dit een van de weinige momenten was dat je beweging hebt? Voor mij zou dit frustrerend zijn, ik hou wel van een stevige pas. Honden ook!
  Voor een hond wandelen wij ontzettend traag! Als je dus gaat wandelen met je hond, stap stevig door.
 • Geur
  Honden ervaren de wereld op een andere manier dan wij. Zij ontdekken alles met hun neus. Mensen kijken dezer dagen regelmatig op sociale media om te weten wat er allemaal gaande is in de wereld en met je vrienden, ondertussen
  weten we ook dat het verslavend kan zijn. Honden kunnen niet op facebook, maar doen dit met hun neus! Door middel van geur kunnen zij ruiken hoe het met iedereen in de buurt gesteld is. Zo ruiken wij bv enkel een stank van urine geur terwijl een hond kan ruiken wie er geplast heeft, hoe de hond zich voelde, hoe oud hij is, of het een reu of teef is, … Een hond blijft ook graag op de hoogte van zijn wereld. Het is eigenlijk alsof hij de krant leest. Geef hem daarom ook uitgebreid de tijd om te snuffelen.
 • Te veel energie
  Net zoals ik eerder al zei, wandelen wij traag voor de meeste honden. Als je een hond hebt met veel energie is een wandeling niet de geschikte manier om zijn energie kwijt te geraken. Honden met veel energie en een groot uithoudingsvermogen gaan dan ook vaak trekken omdat ze eigenlijk willen lopen en niet de zelfcontrole hebben om rustig bij jou te wandelen. Zorg dat wandelen niet de enige manier van beweging voor je hond is.
 • Aangeleerd
  Trekken aan de leiband aangeleerd? Ja, en het komt meer voor dan je zou denken. Meestal is dit volledig zonder besef van de eigenaar. We mogen niet vergeten dat honden niet alleen leren wat wij ze willen leren, ze leren zichzelf ook veel, en niet altijd hetgeen wij willen. Als een hond ergens succes mee behaald en hij zijn behaalde succes als beloning beschouwd zal hij dit gedrag gaan herhalen. Ook al word er een straf aan gekoppeld, vaak is de beloning groter dan de straf en zal hij het gedrag dus blijven herhalen.
 • Niet geleerd
  Als er een nieuwe hond komt moeten we al aan veel dingen denken. Vaak merk ik dat mensen hun pups al van jonge leeftijd trachten een zit aan te leren of om een pootje te geven, het hier komen op commando en sommige zelfs al het gaan liggen. De eigenaars zijn dan ook zeer trots als ze bij mij op training komen en vertellen wat hun hond al allemaal kan, en terecht uiteraard.
  Maar hetgeen dat vergeten word is dat het wandelen aan de leiband ook dient aangeleerd te worden. Nog te vaak word bij een pup de halsband aangedaan, leiband er aan en kom, we zijn weg en als hij niet mee wil trek je gewoon aan de leiband, …Op die manier leer je je pup dat wandelen niet leuk is en dat veel spanning op de hals iets is waarmee hij moet leren leven (waardoor je hem dan ook leert om de spanning te gaan opzoeken).
  Net als bij de zit en het pootje geven hoort het wandelen aan de lijn aangeleerd te worden door je hond te motiveren.
 • Angst
  Dit is in mijn ogen een vaak ontkende en onbekende reden van het trekken aan de leiband. Sommige honden hebben slechte ervaringen gehad, zijn niet gesocialiseerd, … en zijn bang. Een hond die angstig is vertoont in sommige situaties vluchtgedrag, wat vaak fout wordt geïnterpreteerd. Of hij verstijft van angst en blokkeert volledig wat soms aanzien wordt als koppig zijn.
  Bij angst is het belangrijkste dat je niet corrigeert, want angst die gecorrigeerd wordt vergroot de angst alleen maar meer.


Zoals je al kan lezen zijn er dus verschillende redenen waarom een hond trekt aan de leiband (en de bovenstaande zijn niet de enige redenen).
Daarom werkt ook niet elk hulpmiddel en truc bij elke hond om je hem af te leren om te trekken.
Kijk naar je hond, leer hem begrijpen en ga dan op zoek naar de oplossing voor zijn gedrag.
Ben er bewust van dat elke verandering van gedrag tijd en inspanning vraagt.

Als je graag hulp wil, vraag deze dan aan een professional die rekening houd met de persoonlijkheid van je hond en niet voor elk hond dezelfde oplossing aanbied.

Let ook op bij het gebruik van hulpmiddelen, zij richten soms meer schade aan dan dat ze goed doen! Zeker wanneer deze dan ook nog eens verkeerd gebruikt worden!

Heb je twijfels of wil je hulp kan je steeds contact met mij op nemen via mail, info@4sanca.be.

0
Feed

Schrijf een reactie