voedselverrijking voor honden

voedselverrijking voor honden

De meeste hondeneigenaars geven het eten van hun hond uit een kom. Dit is de “standaardprocedure”. Maar het kan ook anders! 

Als je er even over nadenkt, hebben we jaren honden gefokt om verschillende rassen en eigenschappen te versterken.

Eén van de meest voorkomende eigenschappen waarom honden zo dicht bij de mens is komen te staan, is door hun capaciteiten tijdens de jacht. Een hond is namelijk ontzettend goed in het zoeken naar prooien (voedsel

dus). En dit is een eigenschap dat wij mensen fantastisch vonden. De honden die er het beste in waren, werden geprezen en zetten hun genen door op de volgende generatie. Hierdoor hebben we deze eigenschappen nog versterkt.

De honden van nu zijn dus ontzettend goed in het zoeken naar voedsel. Het is jarenlang hun doel geweest! En nu krijgen ze het netjes voor hun neus voorgeschoteld?

Het gekke is dat ze in dierentuinen de laatste jaren ontzettend veel moeite doen om verveling tegen te gaan en het natuurlijke gedrag van de dieren te bevredigen door aan voedselverrijking te doen. Leeuwen krijgen een stuk vlees aan een touw gebonden op een hoge toren, beren krijgen vruchten verstopt in de gaten van een boomstronk, …

Maar onze hond, die ook vaak uren alleen is, die krijgt elke dag zijn kom voorgeschoteld.

Laat ons dit even veranderen!

Verveling, frustratie en instinctieve jachtdrift zijn vaak de oorzaak voor ongewenst gedrag. Dit kunnen we voorkomen door aan voedselverrijking te doen.

Er bestaan ontzettend veel mogelijkheden om dit te doen, gewoon even “out-of-the box” denken. Hoe je dit aanpakt, hangt allereerst al af van het soort voeding je geeft. Met droge brokken kan je makkelijker aan de slag, maar met vers voer of andere natte voeding kan dit ook. Hieronder de verschillende mogelijkheden opgesomd om het leven van je hond te verrijken.

 • Slowfeeders
  Deze bestaan in alle mogelijke vormen en kleuren. Ze zien eruit als een voerbak met doolhof. Je kan zowel brokken als natvoeding gebruiken hiervoor. De meesten zijn van plastic en mogen in de afwasmachine.
 • Puzzels
  Je kunt je haast niet voorstellen hoeveel verschillende soorten hondenpuzzels er op de markt zijn. In alle vormen, maten en materialen. De hond dient een specifieke handeling uit te voeren om aan het voedsel te geraken. Zoals een klepje openen, iets verschuiven, iets opentrekken,… Let wel op dat deze altijd dienen aangeleerd te worden. Met elke nieuwe puzzel moet je opnieuw stap voor stap te werk gaan. Doe je dit niet of ga je te snel, dan kan de frustratie oplopen bij je hond en creëer je snel destructief gedrag.
 • Voerbal
  Er zijn verschillende voerballen op de markt. De meest bekende is de kong classic. Persoonlijk ben ik hier een zeer grote fan van. Het is gemaakt van natuurrubber, kan in de afwasmachine en je kan hem invriezen. Verder heb je nog de wobbler. Ook een leuke, maar kan redelijk luid zijn wat niet ideaal is voor op een appartement. Je hebt nog heel wat andere ballen. Een ronde bal met “doolhofje” in, een bal waarvan je de opening kleiner of groter kan maken, … Let hier wel goed op, niet veel ballen zijn onderhoudsvriendelijk. Voor je hem aankoopt, kijk je hoe je hem proper maakt.
  Niet veel ballen kan je gebruiken met natvoer.
 • Lickymat
  Deze is meer en meer bekend aan het geraken en is ideaal voor het gebruik van natte voeding. Het is een rubber mat met reliëf in. Je smeert de voeding hierover uit en likken maar. Zeer handig zijn diegenen met een zuignap. Je kan hem vastkleven in de badkuip voor als je je hond wil wassen. Wedden dat hij nu beter blijft stilstaan.
 • Kong quest
  Deze zijn zeer geschikt voor het verwerken van zowel natte voeding als brokken of in combinatie. Ze zijn er in vele vormen en kleuren. In deze speeltjes zitten gleuven en gaten waar je de voeding in stopt. Je hond kan knagen en likken om het er uit te krijgen.
 • Snuffel spelletjes
  Bij 4 Sanca maken we zelf een hele reeks aan verschillende snuffelspelletjes. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen en zijn allemaal wasbaar in de wasmachine. Deze dienen net als de puzzels aangeleerd te worden, maar kunnen enkel gebruikt worden met droge voeding. Dit omdat ze zijn gemaakt van stof. De snuffelmat is de meest gebruikte en bekendste. Zeer makkelijk om een volledige portie in te verwerken. Let op, niet alle merken maken hun producten onderhoudsvriendelijk.
 • Zelf gecreëerde denkspelletjes
  Het vraagt een beetje creativiteit, maar je kan ook zelf denkspelletjes creëren. Tijdens privé trainingen raad ik vaak een ballen bad aan. Simpel, niet duur en zo leuk om te zien! Je kan ook wc-rolletjes bijhouden en die in een bak leggen om dan de brokken er tussen te strooien. Afhankelijk van wat je in elkaar steekt, moet je deze vaak ook in stappen aanleren om destructief gedrag te voorkomen. Niet dat wc-rolletjes niet stuk mogen, maar omdat je dan een beetje het doel misloopt om geduld en zelfbeheersing aan te leren.
 • De tuin
  Als je een tuin hebt, is het, afhankelijk van het weer natuurlijk, zo leuk om die te gebruiken. Je kan vb. de voerbal, of kong quest verstoppen in de tuin. Of de brokken gewoon verspreiden op het gras. Of verstop wat brokken tussen de schors van een boom of hang ze aan de struiken.
 • De wandeling
  Zoals hierboven in de tuin, kan je dit ook doen tijdens de wandeling. Verstop zijn voer in de omgeving en laat zijn neus de rest doen. Je hond zal eens zo relaxt thuis komen en minder trekken aan den lijn!
 • Training
  De wetenschap is er al lang achter gekomen: beloont gedrag herhaalt zich meer. Dat is dan ook de reden dat wetenschappelijk onderbouwde trainers beloningsgericht werken. Voeding is voor veel honden een goede beloning. Dus i.p.v. zijn eten in de bak, steek het weg in je trainingstasje en laat hem maar wat werken voor dat eten. Zo kan je samen nog veel plezier beleven en krijg je een hond die beter naar je luistert. Een simpele dagelijkse routine. Het hoeft niet lang te duren, maar het is wel een goede gewoonte die voor veel goede resultaten zal zorgen.

Dit zijn allemaal manieren om je hond eten te geven, de ene al wat uitdagender dan de andere. Sommige ga je stapsgewijs moeten aanleren aan je hond, andere kan je onmiddellijk gebruiken. 
 • Allemaal hebben ze veel voordelen:
 • je hond zal niet meer schrokken 
 • het eten duurt langer, dus is een vorm van bezigheidstherapie
 • het geeft mentale uitdaging
 • je hebt enorm veel variatie 
 • door meer uitdaging creëer je een relaxte hond 
 • minder tijd voor ongewenst gedrag 
 • verbruikt veel energie 
 • voor elk wat wils

Natuurlijk, zoals altijd heeft elk voordeel ook zijn nadeel. Afhankelijk van welke manier/product moet je hier even meer tijd insteken. De kong kan je op voorhand vullen en invriezen, je kan er dus een hele reeks op voorhand maken. Alles wat je vuil maakt, moet ook weer proper gemaakt worden. Als je iets wil aankopen, kijk dan even of dit gemakkelijk proper te maken is. Vele plastic puzzels mogen in de afwasmachine, maar dit kan je met een houten variant niet doen. Een puzzel moet je stap voor stap aanleren. Persoonlijk vind ik dit een voordeel, omdat je op die manier werkt aan jullie communicatie en relatie, maar anderen vinden dit een tijdrovend proces. Als je verse of
natte voeding geeft, kan je niet alle producten gebruiken, maar een lickymat, kong en plastic puzzels zijn wel zeer geschikt hiervoor. Of je kan opteren om een deel van de voeding te drogen (in je oven of voedseldroger) en de gedroogde versie te gebruiken bij de ander spellen.

Dan moet je ook nog even de aankoopprijs bekijken. De prijs van sommige puzzels kunnen stevig oplopen. Maar je kan ook zelf aan de slag om met dagdagelijkse materialen een uitdaging te creëren. Op ons Youtube kanaal kan je een filmpje vinden over een denkspel met een eierdoosje. Of zoek even op “DIY braingames for dogs”, dan krijg je een hele reeks filmpjes met inspiratie!

Na het lezen van dit artikel zal je hopelijk die voerbak weg zetten en aan de slag gaan!

Veel plezier samen.

0
Feed

Schrijf een reactie