Detectie voor honden

Waarom Jarno zich is gaan verdiepen in detectie

Mijn fascinatie met detectie is begonnen met het snuffelen. Door mee op de hondenschool binnen 4sanca te draaien kreeg ik vaak te horen dat snuffelen een zeer positief effect heeft op honden. Honden worden hier rustigere van, dit haalt hun stress weg, … Dit heeft me getriggerd om er in verder te gaan zien. Eerst wou ik beginnen met het speuren, maar het chaotische het drukke hield me een beetje tegen, tot Sofie tegen me zei ik heb een goede opleiding gevonden voor jou. Hier ben ik mee verder gegaan en wat bleek dat dit al gauw mijn ding was.

Waarom heb ik me verdiept in detectie?

Daarvoor neem ik je even mee naar de basics van speurwerk, het snuffelen. Door mijn vooropleiding als hondeninstructeur en de ervaring die ik opdeed op de hondenschool van 4Sanca kon ik aan den lijve ondervinden hoe honden hun eigen stressniveau reguleren via hun neus. Mijn interesse in het betere snuffelwerk was geboren. Toen Sofie tegen me zei ik heb een goede opleiding gevonden voor jou. De opleiding ‘Scent for Six’ via de School of Canine Science en wat bleek dat dit al gauw mijn ding was.


Waarin verschilt snuffelen van detectie?
Wanneer honden onder stress komen te staan, gaan ze deze stress proberen te reguleren door te snuffelen. Ik zie dat mijn honden dit doen wanneer we tijdens het wandelen een andere hond kruisen. Detectie omschrijf ik als ‘gecontroleerd snuffelen’. Dit gecontroleerd snuffelen heeft hetzelfde rustgevende effect op de hond, maar daagt de hond ook uit in het oefenen van zelfbeheersing. Het tot een goed einde brengen van een opdracht geeft bovendien een gezonde boost aan het zelfvertrouwen van je viervoeter. Dit zelfvertrouwen zien groeien bij mijn eigen hond vond ik prachtig.

Samen met mijn hond Kiara, een senior Schnauzer oefende ik dagelijks doorheen de opleiding. Door haar artrose is niet elke wandeling of speelsessie even vanzelfsprekend als vroeger. Wanneer Kiara echter merkt dat ik een speuroefening aan het voorbereiden ben, kijkt ze me vol verwachting aan en vult haar blik (en staartje) zich weer met jeugdig enthousiasme. Speuren is immers een denksport, waardoor haar artrose haar niet belemmert. Ik vind het fantastisch om deze momenten samen met haar te delen en ik merk ook dat onze band opnieuw versterkt is sinds onze snuffelavonturen. Tot slot merk ik bij Kiara, ondanks haar gouden leeftijd een nieuwe portie levenslust op.

Momenteel ben ik een baasje aan het coachen in detectie met haar eigen viervoeter. “Maar ik heb een domme hond, die gaat dit nooit kunnen”, zei ze vaak. De eerste dagen waren voor baasje noch hond gemakkelijk of vanzelfsprekend. Hierna begonnen ze beide te ontdooien voor het idee en na een tweetal weken stuurde ze enthousiast meerdere filmpjes per week door. Deze hond is geen spontane knuffelbeer, maar door deze uitdaging samen aan te gaan hebben baasje en hond hun band versterkt en zoekt de hond ook vaker nabijheid op van zijn baasje. Zo kreeg ik een berichtje dat deze hond na een speursessie uit pure tevredenheid naast zijn baasje in de zetel kwam soezen. Dit zijn de momenten die mijn passie voor detectie steeds opnieuw voeden.

https://youtu.be/ldrx65lU3nk
0
Feed

Schrijf een reactie