Alles over de gezondheid van je hond, het gedrag van je hond of puppy en meer!

Blog

lijn

Lees hier onze blogposts van 4 Sanca door Sofie Ruymaekers over:

Puppy's

 • kind hond, kinderen en honden
  02/08/2021 - Anneleen Sucaet 0 Opmerkingen
  Waarom kind en hond begeleiding?

  Het is een droom om van mijn passie mijn werk te maken. De passie om te werken met honden en aan de slag te gaan met kinderen is voor mij een top combinatie. Daarom dat ik ben begonnen om gezinnen helpen door een antwoord te bieden op hun vragen i.v.m. hun kinderen en honden.

  Lees meer
 • pup
  23/12/2020 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Wat we verwachten van een pup

  Een nieuwe pup in huis!! Een hoopje vreugde dat iedereen doet lachen, geweldig toch!

  Als gedragstherapeute geef ik aan klanten opvoedingsadvies, dit wil zeggen dat ik mensen help bij het opvoeden van hun pup.

  Lees meer
 • Socialisatielijst voor pups
  14/11/2018 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Socialisatielijst voor pups

  In een van mijn vorige artikels (ontwikelingsfases van een hond) kan je lezen over de socialisatie van pups. Het is een zeer belangrijke fase in het leven van je hond en bepaald veel van je hond zijn gedrag in de loop van zijn leven.

  Lees meer
 • Een pup zindelijk maken
  12/03/2018 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Een pup zindelijk maken

  Een van de grootste frustraties en belangrijkste onderwerpen bij nieuwe puppyeigenaaren is zindelijkheid. In principe is elke gezonde pup al zindelijk vanaf dat hij 20 dagen oud is, op voorwaarde dat hij in de juiste omstandigheden is opgegroeid. Dit leert hij namelijk van zijn moeder.

  Lees meer
 • De ontwikkelingsfase van een puppy
  06/01/2018 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  De ontwikkelingsfase van een puppy

  In onze maatschappij is het als vanzelfsprekend dat een hond luistert naar zijn eigenaars. Hiervoor moet er een duidelijke communicatie zijn tussen beiden. Echter is dit niet zo vanzelfsprekend als vele mensen denken.

  Lees meer

Gezondheid

 • 01/11/2021 - Frore van hecke 0 Opmerkingen
  Waarom een goede slaap noodzakelijk is voor je hond

  Dat onze viervoeters graag slapen is algemeen bekend, maar hoe belangrijk is dit nu eigenlijk voor een hond? In onderstaande blogpost kom je meer te weten over de slaapbehoeften van een hond en de gevolgen van een slaapgebrek.

  Lees meer
 • gezonde snacks voor honden
  26/07/2021 - Sofie Ruymaekers 0 Opmerkingen
  Training snacks voor honden

  Omdat ik als trainer beloningsgericht werk met honden, wordt er veel gebruik gemaakt van voedsel als beloning.

  Vaak zijn klanten bezorgd over het mogelijk verdikken van hun hond door het veel te gaan belonen met voedsel.
  En terecht! Want iedereen weet dat snoepen ongezond is.
  Als je de inhoud van sommige snoepjes gaat bekijken kom je tot de conclusie dat dit dan ook echte snoepjes zijn voor honden, niet zo gezond dus.
  De raad is dan ook vaak: geef hem wat minder eten anders wordt hij snel te dik.
  Maar hoe zit het dan met zijn nodige voedingsstoffen?
  Je wil dat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om een goede weerstand te behouden en gezond te blijven,
  en al zeker voor jonge honden, die deze nodig hebben om goed te groeien.
  Gebruik gezonde snacks die bijdragen aan de voedingswaren die je hond nodig heeft en die hij lekker vindt.

  Lees meer
 • Koolhydraten in hondenvoeding
  06/01/2021 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Koolhydraten in hondenvoeding

  Over voeding voor honden is veel discussie, een van de redenen daarvoor is het gebrek aan onderzoek door onpartijdige. Zo goed als alle onderzoeken over de voeding voor honden wordt gedaan door de producenten van brokken.

  Lees meer
 • voedselverrijking voor honden
  29/03/2020 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  voedselverrijking voor honden

  De meeste hondeneigenaars geven het eten van hun hond uit een kom. Dit is de “standaardprocedure”. Maar het kan ook anders! 

  Als je er even over nadenkt, hebben we jaren honden gefokt om verschillende rassen en eigenschappen te versterken.

  Lees meer
 • Opbouwen van de conditie van je hond
  23/03/2020 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Opbouwen van de conditie van je hond

  Het was fantastisch weer gisteren en dat was te merken. Iedereen is massaal naar buiten gegaan om te gaan wandelen. En natuurlijk maar al te vaak met onze trouwe viervoeters erbij. Super gezellig toch!

  Lees meer
 • Voeding voor honden
  13/01/2020 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Voeding voor honden

  “Je bent wat je eet”, dit wordt niet voor niets gezegd! Als hondengedragstherapeut zoek ik steeds naar de oorzaak van gedragsproblemen, zoals de meeste wel weten kunnen gedragsproblemen verschillende oorzaken hebben.

  Lees meer
 • Bewaarmiddelen in hondenvoeding
  08/11/2019 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Bewaarmiddelen in hondenvoeding

  Voeding en gedrag zijn nauw aan elkaar verbonden, want als je jezelf niet goed voelt ga je sneller geïrriteerd reageren. Een gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam dat zich weet uit door normaal gedrag.

  Lees meer
 • Wat is een normale ontlasting voor honden?
  08/11/2019 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Wat is een normale ontlasting voor honden?

  Op zich misschien niet het smakelijkste onderwerp voor over te schrijven, maar wel een goede manier om de fysieke gezondheid van onze hond te kunnen beoordelen. En ook omdat niemand er van houd op een plat hoopje stikkende ontlasting op te kuisen.

  Lees meer

Gedrag

 • 01/11/2021 - Frore van hecke 0 Opmerkingen
  Waarom een goede slaap noodzakelijk is voor je hond

  Dat onze viervoeters graag slapen is algemeen bekend, maar hoe belangrijk is dit nu eigenlijk voor een hond? In onderstaande blogpost kom je meer te weten over de slaapbehoeften van een hond en de gevolgen van een slaapgebrek.

  Lees meer
 • familie met hond, hond en kind, hond bijt kind, hond met kinderen
  05/08/2021 - Anneleen Sucaet 0 Opmerkingen
  kind-hond begeleiding, hoe zit dat juist?

  Hallo, Ik ben anneleen sucaet medewerker bij 4 sanca en Ik wil jullie wat meer vertellen over wat jullie mogen verwachten van mijn programma kind hond.


  Voel je als ouder dat je vaak een lopend verbodsbord bent of dat je vaak je hond of kind moet terechtwijzen of dat je best wel wat spanning ervaart als je hond en je kind samen aan het spelen zijn… dan is mijn programma iets wat jullie nodig hebben.

  Ik zal met jullie aan de slag gaan volgens de geziensdriehoek. Dit betekent dat ik ga werken met de 3 partijen binnen het gezin zijnde de hond, het kind en de ouders.

  Als ouders laat ik jullie kennismaken met de 5 motivationele factoren waaruit een hond mogelijks een kind kan bijten en we gaan samen bekijken wat jullie specifieke risicosituaties zijn thuis. Daarnaast zal ik jullie heel wat bijbrengen rond de lichaamstaal van de hond. Samen zullen we een eerste plan van aanpak opmaken. Zoals bijvoorbeeld het opstellen van een gedragen huisreglement en het hanteren van management tools.

  Daarnaast zal ik met jullie kinderen aan de slag gaan. Ik zal met hen op een creatieve manier bespreken wanneer een hond een ja, neen of twijfel gevoel heeft. Dan gaan we samen kijken naar wat gewenst gedrag is dat de kinderen kunnen stellen opdat de hond zich beter zou voelen.

  We zullen ook bekijken welke noden de hond heeft, welke commando’ s dient hij nog bij te leren om het thuis veiliger en aangenamer te maken. Dit zal gebeuren in verschillende trainingssessies. Dit zal ervoor zorgen dat je hond beter zal luisteren en dat je dus meer vertrouwen in hem zal krijgen.

  Het gaat om een hybride programma. Dit betekent dat er live contacten zullen zijn, maar dat er ook zaken zullen meegegeven worden via documenten en overlegmomenten via zoom zullen plaatsvinden.

  Aan het einde van het programma zullen we dan als gezin een compleet gedragen plan opmaken.Een plan waar zowel het kind, de hond en jullie als ouders zich goed bij voelen. Dit zal ervoor zorgen dat jullie ook na mijn programma een fijnere en veilige context kunnen creëren.

  Lees meer
 • kind hond, kinderen en honden
  02/08/2021 - Anneleen Sucaet 0 Opmerkingen
  Waarom kind en hond begeleiding?

  Het is een droom om van mijn passie mijn werk te maken. De passie om te werken met honden en aan de slag te gaan met kinderen is voor mij een top combinatie. Daarom dat ik ben begonnen om gezinnen helpen door een antwoord te bieden op hun vragen i.v.m. hun kinderen en honden.

  Lees meer
 • Detectie voor honden
  26/07/2021 - Jarno Adams 0 Opmerkingen
  Waarom Jarno zich is gaan verdiepen in detectie

  Mijn fascinatie met detectie is begonnen met het snuffelen. Door mee op de hondenschool binnen 4sanca te draaien kreeg ik vaak te horen dat snuffelen een zeer positief effect heeft op honden. Honden worden hier rustigere van, dit haalt hun stress weg, … Dit heeft me getriggerd om er in verder te gaan zien. Eerst wou ik beginnen met het speuren, maar het chaotische het drukke hield me een beetje tegen, tot Sofie tegen me zei ik heb een goede opleiding gevonden voor jou. Hier ben ik mee verder gegaan en wat bleek dat dit al gauw mijn ding was.

  Lees meer
 • 13/03/2021 - Sofie Ruymaekers 0 Opmerkingen
  Angst bij honden

  Als eigenaar bots je tegen allerlei problemen als je te maken hebt met een hond die onzeker en angstig is. Denk maar aan gaan wandelen met je hond, auto’s, camions, fietsers, skaters, joggers, andere honden, … Voor sommige honden kan de buitenwereld heel indrukwekkend zijn.

  Lees meer
 • blaffende hond, hond leren zwijgen
  13/03/2021 - Sofie Ruymaekers 0 Opmerkingen
  blaffende hond

  Een blaffende hond kan zeer frustrerend zijn als eigenaar, of het nu gebeurt als je niet thuis bent, de bel gaat of op straat, het maakt ons zeer onrustig en gefrustreerd als een hond intens blaft. Vele willen dan ook een oplossing voor dit ongewenst gedrag, en liefst een quick fix.


  In dit artikel wil ik een beetje verdiepen over dit ongewenst gedrag.

  Lees meer
 • jachthond
  23/03/2020 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Een jachthond

  Een paar dagen geleden heb ik een post gedeeld met een korte tekst: “Een jachthond heeft de behoefte om te jagen! Als jij hem niet de kans geeft deze behoefte te vervullen, zoekt hij zelf een manier. Dit is één van de oorzaken van ongewenst gedrag.”

  Lees meer
 • perceptie van een wandeling van een hond
  20/02/2020 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  De perceptie van een wandeling

  Hoe ziet een wandeling met een hond er uit?

  Wat moet je hond doen?
  Waar moet hij lopen?
  Waar ga je met hem wandelen?

  Lees meer
 • trekken aan de leiband
  02/08/2017 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Gevolgen van trekken aan de leiband

  Een hond die trekt aan de leiband is voor niemand leuk. En een eigenaar die aan de leiband trekt is niet leuk voor de hond.
  Maar heb je er al eens bij stilgestaan wat voor gevolgen dit voor je hond kan hebben?

  Lees meer
 • trekken aan de leiband
  15/01/2017 - 4 Sanca 0 Opmerkingen
  Trekken aan de leiband

  Een van de grootste frustraties bij hondeneigenaars: de hond trekt aan de leiband tijdens de wandeling.

  De dierenwinkels liggen ondertussen ook al vol met allerlei hulpmiddelen om het trekken tegen te gaan.

  Lees meer